Czysto i elegancko, czyli jaki materiał na obrusy do restauracji?

Stoły w restauracjach powinny być czyste i schludne, tak aby zachęcać gości do delektowania się smacznymi posiłkami. Dlatego tak istotny jest wybór właściwego obrusu do restauracji – musi bowiem być łatwy w utrzymaniu czystości i przede wszystkim odporny na trudne plamy. Jaka jest idealna tkanina na obrusy do restauracji?

W restauracji – podobnie jak w kuchni – nie trudno o wyjątkowo uporczywe plamy. Zalicza się do nich nie tylko tłuszcz, ale też czerwone wino, barszcz czerwony, jak i popularne latem jagody. Jak to się dzieje, że restauracyjne obrusy mimo wszystko zachwycają śnieżnobiałą biel? Są wykonane ze specjalnych tkanin, które są łatwe w czyszczeniu i wyjątkowo odporne na silne zabrudzenia.

Materiał na obrusy do restauracji

Obrusy plamoodporne cieszą się ogromną popularnością i nie może ich zabraknąć w restauracjach. To, z jakiego materiału zostały wykonane jest zawsze ścisłą recepturą producentów – w zależności od domieszek materiałów mogą się one nieco się od siebie różnić.

Różny udział procentowy surowców wpływa nie tylko na wyższą plamoodporność tkaniny, ale też na zagniecenia. Tkanina na obrusy do restauracji powinna być na nie odporna – zdarza się, że obrusy należy wymieniać kilka razy dziennie, a w gorące dni pełne klientów trudno znaleźć czas na wydanie posiłków, nie mówiąc już o prasowaniu obrusów.

Materiał na obrusy do restauracji wykonany jest najczęściej z:

– bawełny;

– poliestru;

– lnu;

– akrylu;

– jedwabiu.

Wysoka zawartość lnu wpływa na zagniecenia – jest to bowiem surowiec, który jest na nie niezwykle podatny. Obrusy z domieszką jedwabiu charakteryzują się natomiast delikatnym połyskiem i ogromną delikatnością. Jedwab jest też tym surowcem, który zwiększa plamoodporność obrusów.

Obrusy do restauracji wykonane z jedwabiu, choć z pewnością niezwykle elegancje, są również i bardzo kosztowne, dlatego też najczęściej stosuje się specjalną powłokę teflonową, która chroni materiał przed trudnymi zabrudzeniami.

Jaki materiał na obrus do restauracji będzie najlepszy?

Stół jest bez wątpienia najważniejszym elementem wyposażenia restauracyjnej Sali. Obrusy można wybierać ze względu na materiał, ale ważny jest także fason, czy jego szerokość oraz długość. Obrusy gastronomiczne najlepiej jest szyć na miarę – w ten sposób doskonale wpiszą się w charakter wnętrza nadając mu właściwej elegancji, która sprzyja także częstszym odwiedzinom zadowolonych klientów.

Tkanina na obrusy do restauracji powinna być nie tylko plamoodporna, ale i gustowna. Warto zatem dopasować ją do pozostałej aranżacji wnętrza. W takim wypadku pod uwagę należy wziąć:

– kolor obrusów;

– grubość materiałów;

– rodzaj obszycia.

I to właśnie ten ostatni element sprawia, że obrusy na stołach idealnie się układają, nie prują, ale przede wszystkim – wpasowują się w klimatyczne aranżacje.

Wybór właściwego obrusu do restauracji nie jest zadaniem prostym, ale najważniejsze by poza walorami estetycznymi był też plamoodporny. Dekoracje, jakie znajdą się na stole – a zalicza się do nich także obrusy – są pierwszym wrażeniem, które robimy na klientach. Niech będzie ono najlepsze by poczuli się jak u siebie w domu!

Komentarze zostały zablokowane.